Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nästan var femte barn lever i en familj som är hos Kronofogden.

Var tionde barn i Örebro län lever i en skuldsatt familj: ”Bär på mycket oro”

Publicerad

Var tionde barn mellan 0 och 17 år i Örebro län lever i en familj som är under skuldsanering eller har skulder till Kronofogden, det visar siffror från Kronofogden.

Att många barn lever i familjer med väldigt ansträngd ekonomi, det är något som organisationen Bris märkt av.

– Många barn som hör av sig till oss undrar ifall de har gjort något fel eller om det är deras eget fel att familjen inte får pengarna att räcka till. Många barn bär på mycket oro och känner mycket skuld, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris.

Vad kan man som förälder göra för att göra situationen bättre för barnen? 

– Prata med barnen. Barn har rätt till information. Att få information om en situation från en vuxen är oftast tryggare än att barnen själva ska fantisera ihop en bild om hur situationen ser ut. Det kan ofta vara mer skrämmande, säger Ellen Hedlund.

Var femte barn i Ljusnarberg

Andelen barn som lever i skuldsatta familjer skiljer sig åt mellan kommunerna i länet. I Lekeberg lever 6,6 procent av barnen under sådana förhållande, medan det 18,5 procent av barnen i Ljusnarsberg.

– Det är jättetråkigt att barn ska behöva växa upp i skuldsatta familjer. Det påverkar deras möjligheter i vardagen, säger individ- och familjeomsorgschefen på Ljusnarsbergs kommun, Camilla Hofström.

Men att de bor många barn i skuldsatta familjer i Ljusnarsberg, det är inget som individ- och familjeomsorgen känner av.

– De som kommer till oss har ofta inga inkomster alls. Man kommer till inte till oss för att söka ekonomiskt bistånd för sina skulder. Så vi möter inte så många med skulder till Kronofogden, menar Camilla Hofström.

De som ändå söker till Ljusnarsbergs kommun hänvisas till kommunens budget- och skuldrådgivare.

– Om man har skulder brukar vi hänvisa till vår budget- och skuldrådgivare. Där kan man få rådgivning och hjälp med att söka skuldsanering, avslutar Camilla Hofström.

Så ser det ut: Kommun för kommun

Visa

Askersund: 11,6%

Degerfors: 12,3%

Hallsberg: 9,5%

Hällefors: 10,8%

Karlskoga: 8,2%

Kumla: 8,8%

Laxå: 11%

Lekeberg: 6,6%

Lindesberg: 10,6%

Ljusnarsberg: 18,5%

Nora: 9,1%

Örebro: 9,4%

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer