Linda Orrvik distriktsköterska Foto: Anders Nord / SVT

Personal från andra vårdcentraler ombeds hoppa in för att lösa akut situation i Varberga

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen på Varberga vårdcentral är så akut att sjuksköterskorna på Adolfsbergs vårdcentral nu uppmanats hoppa in och hjälpa till.

– Sjuksköterskorna i Varberga har redan fått 3000 kronor i månaden i ”slitbidrag”. Det är absurt. Pengar gör inte att man orkar mer, säger Linda Orrvik, skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet.

Linda Orrvik är inte bara skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet. Hon är också distriktssköterska på Adolfsbergs vårdcentral, där sjuksköterskorna idag uppmanades hoppa in och hjälpa till på Varberga vårdcentral.

– Men vi vägrade. Inte för att vi inte vill hjälpa till, utan för att vi redan sliter hårt med att klara vår egen verksamhet och pussla ihop hösten, säger hon.

Pekar på katastrofal situation

Hon menar att underbemanningen i Varberga bara är ett tecken på hur katastrofal personalsituationen är i primärvården.

– Det här visar bara hur allvarliga problemen är och att det inte finns tillräckligt med personal någonstans. Det innebär att man i så fall måste låna personal från andra vårdcentraler som inte heller är fullbemannade.

Skarp kritik mot lösningarna

Enligt Linda Orrvik fick man idag också veta att om personalen inte hjälper till så kan inte Varberga vårdcentral hålla öppet på ordinarie tider, med start redan den här veckan.

– Vi fick också höra att om vi skulle rycka in så skulle man göra det genom att utnyttja lediga fredagar som personalen redan fått beviljade, eller till och med avbryta semestrar.

Hon är starkt kritisk till det hon kallar ett ”slitbidrag” till sköterskorna i Varberga.

– Att de ska få 3000 i månaden till och med december låter som en otroligt kortsiktig lösning. Det är ju att erkänna att situationen inte är hållbar. Men pengar gör ju inte att man orkar mer när man redan är väldigt stressad.

– Det är samma sak hos oss. Flera här har varit stressade och utbrända, och att hoppa in någon annanstans skulle slita ännu mer på oss. Därför sade vi nej.

”Fult att lämna över ansvaret på oss”

Enligt Linda Orrvik är bemanningssituationen inget nytt bekymmer utan något som de ansvariga känt till en längre tid. Därför blir hon märkbart irriterad över de svar hon får om att den akuta situationen just nu gör att enheterna måste hjälpas åt.

– Vi måste sluta släcka bränder hela tiden. Hur mycket vi än har upplyst om den här situationen så lyssnar varken de högsta cheferna eller politiken. Att lämna över ansvaret på oss är otroligt fult gjort, anser Orrvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.