Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Så svarar Öbos vd Ulf Rohlén på Varbergagruppens kritik. Foto: Leonora Toplica /SVT, Johannes Weckström/SVT

Varbergagruppen kritisk mot Öbo – vill ha mer inflytande över renoveringarna

Publicerad

Gruppen ”Bostad för alla” är kritisk mot Öbo, och vill att bostadsbolaget ska ge hyresgästerna i Varberga mer inflytande över den pågående renoveringen. Trots att den uppdaterade renoveringsstrategin kommer att omfatta Varberga är gruppen inte nöjd.

Gruppen är kritisk mot att Öbo renoverar mer än avlopp, el och ventilation. Det handlar till exempel om byte av tapeter, golv och vitvaror.

– Det är den största kritiken, det här med köp och slit och släng, säger Kåge Svensson.

Gruppen beskriver sig som partipolitiskt obunden. Men flera av de drivande personerna i gruppen är medlemmar i Västerpartiet. Bland annat Kåge Svensson, som är ersättare i fritidsnämnden i kommunen. Han är också aktiv i Hyresgästföreningen.

Mindre omfattande renovering på gång

Under förra året lade det kommunalägda bostadsbolaget Öbo till nivån stadardrenovering i sin renoveringsstrategi. Den är mindre omfattande än de tidigare nivåerna, och kommer att användas vid renovering av cirka 5500 lägenheter.

Enligt Öbos vd Ulf Rohlén kommer standardrenovering att användas på de återstående fem gårdarna i Varberga, och även vid nästa etapp i Vivalla.

– Vi kommer verkligen se till att göra det vi måste, inte mer. Det innebär att det kommer att kosta mindre och att hyresnivån kommer kunna hållas nere en del, säger Ulf Rohlén.

Med facit i hand, borde ni ha infört detta i ett tidigare skede?

– Vi tycker inte det. Vi tycker det har varit nödvändigt att göra det här.

”Ett steg i rätt riktning”

Men Varbergagruppen är inte helt nöjd.

– Det är ett steg i rätt riktning. Men vi vill att Öbo tar kontakt med de boende och tillsammans med dem gör upp riktlinjer för renoveringen, säger Kåge Svensson.

I klippet: Så svarar Öbos vd Ulf Rohlén på kritiken.

Öbo har drygt 22 000 bostäder i Örebro. Närmare 15 000 av de bostäderna behöver renoveras under de kommande 20 åren, vilket innebär en ekonomisk utmaning för bolaget.

Bostadsbolaget renoverar bland annat Vivalla och Varberga. Lägenheterna där byggdes under 60- och 70-talet, och bostäderna anses ha nått sin tekniska livslängd.

Varberga byggdes 1962 och var på den tiden det största byggprojektet i Örebros historia. Hittills har cirka 700 av Öbos 1400 lägenheter i området renoverats sedan renoveringarna startade 2009.

Totalkostnaden för att renovera de 2400 lägenheterna i Vivalla beräknas landa på runt tre miljarder kronor, enligt Öbos vd Ulf Rohlén.

I Öbos renoveringsstrategi finns fyra nivåer av renovering; underhållsprojekt, stamrenovering, standardrenovering och helrenovering.

Källa: Öbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.