Kjell Karlsson, Gösta Larsson, Anki Såge och Annelie Andersson. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Vård och skola i fokus när invånarna i Kumla tyckte till

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s valturné fortsatte på torsdagen när det var Kumlabornas tur att få säga sitt. Vård, äldreomsorg och skola var tre frågor många lyfte som viktiga inför höstens val.

I Kumla kommun bor 22.000 personer. Det politiska styret består sedan förra valet av socialdemokaterna och moderaterna. Det var på torget i Kumla som valturnéns morgon startade.

De som rörde sig på torget och som vi fick chans att prata med hade olika åsikter om vilken fråga som är den viktigaste inför valet. Men en hel del var överens: Skola och vård är två viktiga områden.

Val 2018 Örebro

– Sjukvården är viktig, det är långa väntetider, sa Gösta Larsson, Kumlabo sedan 90 år tillbaka.

– Skolan och vården är viktiga. Gällande skolan är det kanske det med med stora klasser. Barnen ska känna att de lär sig ordentligt och får tillräckligt med hjälp, sa Siv Johansson.

Annelie Andersson lyfte förskolan som en viktig fråga, och vikten av att det finns tillräckligt med personal.

– Givetvis generellt men framförallt i Kumla. Det har varit ganska mycket personalbrist och det tycker jag är en viktig fråga.

Bostäder för äldre

Anki Såge nämnde att hon har barnbarn och att även hon tycker skolan är viktig. Men hon tycker också att det borde byggas fler bostäder för äldre.

– Kumla borde bygga fler äldreboende för det kommer bli en större grupp äldre som behöver hjälp. De som jobbar inom vården skulle behöva bättre löner också, för vi behöver dem.

Just fler bostäder för äldre höll även Kjell Karlsson med om är viktigt.

– Många flyttar till Kumla och bygger, det är viktigt att det byggs hyresrätter också. Många äldre vill kanske sälja sin villa och inte köpa bostadsrätt utan hyra. Jag har barnbarn och tycker det är viktigt att även skola och förskola hänger med och bygger nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet