Vårdboenden blir forskningscentrum – unik satsning för länet

Publicerad

De boende på Trädgårdarna i Örebro och Akvarellen i Kumla kommer att bli föremål för forskning. Målet är att identifiera de brister och styrkor som finns i verksamheterna.
– Det kan bli en kompetenshöjning för vår personal men också en kvalitetshöjning för de äldre som bor här, säger Linda Carlsson, enhetschef vid Trädgårdarna.

Det är Region Örebro län, kommunerna och Örebro Universitet som tillsammans ser till att länet nu får två akademiska vård- och omsorgsboenden.

-  Det unika i det här är att det är kommunal vård. Tittar vi på kunskapsområdet så är det inte så beforskat idag i Sverige, säger Karin Blomberg, professor på Örebro Universitet.

Mer forskning behövs nära vårdboenden

Förväntningarna att lyckas höja verksamheterna genom forskning och utbildning är stor.

– Vi är angelägna om att förbättra äldreomsorgen framöver eftersom vi vet att det kommer att antalet äldre öka mycket. och ser mycket jan förbättea. rot ett sett se till att hela tiden få ny kunskap- Bra få forksning bli mer verklighetsanpassad och forskar utifrån den problematik finns. Då hoppas forskare ute och titta vad som behöver förbättras.

”Kan blir kvalitetshöjning för de äldre”

På Trädgårdarna är förhoppningarna stora om att få goda effekter. 

– Det kan bli en kompetenshöjning för vår personal men också en kvalitetshöjning för de äldre som bor här, säger Linda Carlsson, enhetschef vid Trädgårdarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer