Vårdcentraler missar krav

Uppdaterad
Publicerad

Flera av vårdcentralerna i Region Örebro län når inte upp till de krav som ställs i regionens krav-och kvalitetsbok. I flera fall handlar det om att man inte klarar målen för hembesök inom BVC.

Årligen görs en uppföljning av vårdcentralerna i regionen för att se om de når upp till krav- och kvalitetsbok. I den framgår vårdcentralernas uppdrag och vilka krav som ställs.

I uppföljningskontrollen som gjordes i november och december var det flera vårdcentraler i Örebro och södra länsdelen som inte fullföljer sitt uppdrag när det gäller hembesök från BVC.

– Det var så det såg ut just då. De resultat som anges gäller för år 2017 och förhållandena kan ha ändrats nu med förbättrad bemanning så att hembesök åter genomförs, säger Eva Frantz, chef vid Hälso- och sjukvårdsstaben.

Svårt med rekrytering

Att hembesöken från BVC uteblivit har främst berott på bristande bemanning, eller att vårdcentralen stöttat upp andra vårdcentraler som saknat bemanning på BVC.

– Varje verksamhet har själva lagt en plan för hur man ska komma till rätta med detta. Men vi har rekryterat och byggt samarbeten mellan vårdcentralerna. Det har fungerat som det är tänkt, men det är långa processer, säger Ewa-Lena Sjöberg, områdeschef närsjukvårdsområde söder.

Brist på specialistkompetens

En annan brist som behöver kompletteras vid fyra vårdcentraler handlar om att det saknas astma/KOL sjuksköterska.

I två fall ska en sjuksköterska utbildas i år, i ett fall pågår rekrytering och i ett annat fall finns en ansvarig sjuksköterska för uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.