Foto: TT

Vårdpersonal ska antikroppstestas med start nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län meddelar att all personal inom hälso- och sjukvården nu ska testas för antikroppar mot covid-19. Testningen startar nästa vecka och innan sommaren är över ska all personal ha testats.

Det har pratats länge om antikroppstester och anledningen att det dragit ut på tiden är att man vill säkerställa att testerna håller tillräckligt hög kvalité.

– Nu bedömer vi att det finns sådana tester där man kan lita på resultatet. Vi påbörjar testningen nästa vecka för att kunna beta av all personal under sommaren, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Coronaviruset i Örebro län

Ska användas inom hela hälso- och sjukvården

Antikroppstesterna ska visa om man är immun mot covid-19. Däremot vet ingen hur länge man är immun.

– Det innebär att fler kan jobba trots förkylningar. Har man gjort test som visar antikroppar och man vaknar upp hängig eller ont i halsen kan man ändå gå och jobba, säger Andreas Svahn.

Testerna ska också användas på patienter som visat sig vara smittade av covid-19 eller uppvisat symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet