”Jag hoppas att min histora ska kunna hjälpa någon annan”, säger Mia Rosengren Foto: SVT

Mias sambo misshandlade henne i flera år – nu bloggar hon för att hjälpa andra

Uppdaterad
Publicerad

Att prata om att man blir slagen av den man lever med kan vara svårt. Mia Rosengren vet. Nu har hon startat både en blogg och en facebookgrupp för att hjälpa andra.

”Varför stannar man i en relation när man blir slagen? Jag fattar inte det och skulle aldrig stanna”. Så sade Mia Rosengren i sitt tal på Stortorget i november i Örebro under en ljusmanifestation mot våld mot kvinnor. Men det är precis det Mia själv har gjort. Stannat, alltså. I två år levde hon med en man som misshandlade henne, fysiskt och psykiskt.

– Det händer inte över en natt.  Det smyger sig in i vardagen med pikar om hur man tvättar, packar varor, sminkar sig och vilka vänner man har. Sedan normaliseras det.

”Nu får det vara nog”

Först när det blev rättegång insåg hon att det fick vara nog.

– Det var bara en polis som visste hur jag hade levt. Han hade sett och hört min historia och fick mig att anmäla min sambo. Sen försökte jag ta tillbaka min anmälan och det visste han. Så när han klev in i rättssalen för att vittna och ställa upp för mig skämdes jag. Jag vaknade upp, förstod att jag måste ta mig ur relationen.

Mia vill att hennes fackbookgrupp ska vara en mötesplats där man kan dela med sig av sina erfarenheter.

– Man kanske inte alltid vet att man lever i en destruktiv relation. Kan man då läsa andras historier ser man kanske varningstecknen.

Mia Rosengren lägger in nytt inlägg i sin facebookgrupp. Foto: Monika Bruhn/SVT

Vill nå gymnasieungdomar

När Mia började blogga och föreläsa märkte hon hur stort behovet är av att prata.

– Man vågar inte prata öppet eftersom man känner sådan skam och skuld. Trots att man är ett offer.

Hon har föreläst på tjejjouren och för unga brottsoffer, men vill också komma ut på gymnasieskolor eftersom många skaffar sig sina första riktiga relationer i den åldern. Och hon hoppas att #metoo ska göra skillnad på riktigt.

– Jag vill hjälpa andra att få upp ögonen för vad som är okej och inte okej i en relation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.