Tre män sitter häktade misstänkta för mord. Den fjärde mannen har lämnats över till sociala myndigheter. Foto: SVT

Världskonflikt kan påverka gängkrig i Örebro

Publicerad

Morden i Vivalla kan enligt polisen bero på en gammal konflikt mellan två grupperingar. Men nya uppgifter visar att personer som är involverade i konflikten öppet tagit ställning för IS och Peshmerga, två organisationer som stridit mot varandra nere i Syrien. Men polisen tror inte att det är det som ligger bakom den senaste skottlossningen i Vivalla.

Fyra personer är misstänkta för morden i Vivalla för två veckor sedan. En 16-årig pojke släpptes igår ur häktet och blev istället omhändertagen av sociala myndigheter.

– Risken att han ska påverka utredningen är inte så stor med tanke på de uppgifter han har lämnat, säger åklagaren Martina Winslow.

Istället har åklagaren valt att begära att de resterande tre männen ska förbli häktade under utredningstiden. Om de motsätter sig den begäran kommer omhäktningsförhandlingar att hållas under fredagen.

– Vi bedömer att utredningsläget är gott. Vi har mycket att arbeta med i form av beslag som har gjorts och där väntar vi på analyser och undersökningar.

Nya förhör pågår

Polisen håller fortfarande på och samlar in vittnesuppgifter från Vivalla och håller förhör med de misstänkta. Men åklagaren vill inte kommentera om mordvapnen har hittats.

– Det kan jag inte kommentera.

Sympatiserar med IS och Peshmerga

Samtidigt framkommer nu uppgifter om att konflikten mellan grupperna kan påverkas av annat än bara osämja och droger.

En av männen reste 2013 till Syrien och anslöt sig till en IS-anknuten organisation. När mannen kom tillbaka till Sverige vårdades han för krigsskador.

Vid en granskning som SVT har gjort av personerna som är involverade i konflikten farmkommer uppgifter som visar att det finns sympatier för både IS och Peshmerga, organisationer som stridit mot varandra nere i Syrien.

Men att skottlossningen i Vivalla skulle bero på de här motsättningarna tror inte polisen.

– Jag upplever att konflikten har haft andra orsaker från början. Att det är mer på ett personligt plan och att någon känt sig kränkt.

Att grupperna har sympatier med två av parterna som stridit i Syrien, kan det ha förstärkt den pågående konflikten i Vivalla?

– Det kan vara en bidragande orsak men det är inget vi ser idag, säger kommunpolisen Fredrik Malm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet