Författaren till pjäsen, Roland Schimmelpfennig, kommer själv att regissera pjäsen när den gör sin tyskspråkiga premiär i Stuttgart i juni. Foto: Peter Comstedt

Världspremiär i helgen för nyskriven pjäs på Örebro länsteater

Publicerad

På lördag har den nyskrivna pjäsen “100 sånger” världspremiär på Örebro Länsteater. Pjäsen är speciellt skriven för länsteatern av den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig. 

– Det var den tidigare konstnärlige ledaren Michael Cocke som gjorde en beställning av pjäsen och det var ett lyckokast att Roland ville skriva en pjäs till oss, säger regissören Sara Giese. 

Pjäsen “100 sånger” handlar om en grupp människor som samlas och som inte har något annat gemensamt än att de klivit på samma tåg. Ombord fanns en väska med en bomb och ganska snart förstår man att tåget exploderat. 

– Personerna värjer sig för att prata om katastrofen. Istället berättar de om vad som hände precis innan, säger hon.

Svåraste pjäsen

Det är första gången som Sara Giese regisserar en pjäs som har världspremiär och hon berättar att det är den svåraste pjäsen hon någonsin jobbat med.

– Den är skriven som ett körverk och det finns inga repliker fördelade. Vi har valt att göra den på sex personen. Det skulle kunna vara betydligt fler som berättar den här historien. Det en en hel tågvagn som berättas av sex skådespleare.

”Nattsvart botten”

En av skådespelarna är Hans Christian Thulin och det är första gången även för honom att vara med om en världspremiär. 

– För teatern är det verkligen speciellt och unikt. En stor händelse. Det är som en bucket list för skådespelare att pricka av , säger han. 

– Den är väldigt lekfull men hela tiden finns det en nattsvart botten. Allt det man går och tänker på om livet, döden, terror, makt och skräck. Jag hoppas att man kanske uppskattar det man har en smula mer när man ser pjäsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer