Varmt, torrt och blåsigt – då gäller det att hålla koll på bränder i skog och mark. Foto: Vegard Wivestad Grott / TT Bild

SMHI: Mycket höga temperaturer och risk för bränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Solen skiner över länet idag och i helgen väntas temperaturerna ligga på över 30 grader. Med den stekande solen kommer också SMHI:s varningar: meddelande höga temperaturer och risk för skogsbrand.

Båda sakerna gäller stora delar av länet och risken för skogsbrand kommer med ytterligare en varning – risk för stor eller mycket stor brandspridning. Under fredagen ser man än allvarligare på läget och meddelar att det finns risk för mycket stor till extremt stor brandspridning.

Meddelande om höga temperaturer skickar SMHI ut när den maximala dygnstemperaturen ligger på minst 26 grader upp till 30 grader, tre dagar i rad. Om temperaturen ökar ytterligare kommer det som kallas för ett meddelande övergå i en varning för höga temperaturer.

I och med detta uppmanar SMHI till att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.