Västerås – Luvata varslar 30 personer om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

30 anställda vid Luvata i Västerås varslades igår om uppsägning. Företaget som tillverkar mässingoch kopparkomponenter till bilar varslade även ett 70-tal anställda i Finspång.

Enligt Jerker Adeberg, vd Luvata Sweden AB, beror det på att de har förlorat marknad då många biltillverkare byter ut radiatorer och kylare i mässing och koppar, till bildelar av aluminium.

– Vi försökte då att sälja utanför vår kärnproduktion, men det blev inte lönsamt, säger Jerker Adeberg.

Snabb process

Företagets ledning hoppas på en snabb process så att varslad personal får veta hur det blir med deras anställning i slutet av februari.

– Varsel är alltid känsligt och alltid tråkig, men vi hoppas att vi kan lösa det genom omplacering, pensionsavgångar och en uppsägningsperiod, säger Jerker Adeberg.

Finns över hela världen

Luvata har idag drygt 6 000 anställda i 19 länder och produktion som liknar den i Västerås och Finspång finns även i Holland och Kina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.