En 17 kilometer lång vattenledning ska säkra tillförseln från Loka till Hällefors. Foto: SVT

Här ska Spendrup bygga 17 kilometer lång vattenledning

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det snart slut med lastbilstransporterna mellan Spendrups anläggning i Hällefors och Loka brunn. Nu planerar företaget istället att bygga en 17 kilometer lång vattenledning för att transportera brunnsvattnet till drickafabriken.

2.000 transporter med tankbilar fyllda med vatten går varje år mellan Loka Brunn och Spendrups drickafabrik i Hällefors. Under högsäsong kan det gå 15 transporter om dagen, något som både innebär risker i trafiken men också miljöpåverkan.

– Bilburen transport känns dels väldigt otidsenligt, dels är det inte särskilt snällt mot naturen, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

17 kilometer lång ledning

Efter att företaget börjat se på möjligheterna att expandera och öka sin export har behovet av att transportera vatten på ett smartare sätt blivit allt mer nödvändigt.

Lokaledningen, en 17 kilometer lång vattenledning blir lösningen.

– Det ger oss möjlighet att öka produktionen från 70 miljoner liter bordsvatten om året till 150 miljoner liter, konstaterar Mårten Lyth.

Viktigt varumärke

Kostnaden blir 30 miljoner kronor, något som enligt Spendrups kommunikationsdirektör inte är en ”superbra investering”.

– För oss handlar det om andra saker, dels att kunna expandera och minska transporterna men också att försäkra oss om att ha kvar Loka som varumärke och visa att vi faktiskt är här för att stanna i trakten.

Fler investeringar väntar

Framtiden för företaget ser nämligen ljus ut.

– Vi får hela tiden förfrågningar om att exportera våra varor till andra länder men idag har vi ingen möjlighet till det. Efterfrågan på bordsvatten är just nu mycket stor och ser inte ut att minska framöver.

Vattenledningen kommer i sin tur att innebära fler förändringar.

– Det blir investeringar både i anläggning och personal framöver, lovar Mårten Lyth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.