På botten av sjön Torrvarpen ligger nu stora delar av den 17 kilometer långa vattenledningen. Foto: SpendrupsVisa alla (3)
Visa alla (3)

17 kilometer direktledning mellan källorna i Loka till bryggeriet invigd

Publicerad

Fem års arbete och 35 miljoner kronor i investeringskostnader – vattenledningen mellan Loka Brunn och Spendrups anläggning i Hällefors har varken varit en enkel eller billig historia. På lördagen invigdes den formellt.

Ända sedan Spendrups köpte bryggeriet i Hällefors för tio år sedan har det funnits planer på att bygga en vattenledning mellan Loka där man hämtar källvatten till anläggningen i Hällefors.

– Men då fanns inte tekniken. Det var först för fem år sedan som vi kunde börja planeringen på riktigt, säger presschefen Rose-Marie Hertzman.

Vattenledning på sjöbotten

Det har funnits en hel del tekniska utmaningar under bygget som startade 2017 och skett i tre etapper. Ledningen är dragen över berg och i sandiga åsar, genom sjöar och våtmarker.

Större delen av ledningen går genom sjön Torrvarpen, där den ligger på botten med hjälp av vikter. Totalt har kalaset kostat 35 miljoner kronor.

Minskar utsläppet av koldioxid

Men det är en investering som är väl värd pengarna enligt företagsledningen.

– Det här innebär att vi kan få bort alla tankbilar från de smala vägarna i Bergslagen, vilket också innebär att utsläppet av koldioxid från transporterna kan minska med 100 ton per år.

Kan öka kapaciteten

I samband med bygget kopplades ytterligare en källa, förutom de två som redan används till den 17 kilometer långa ledningen.

– Det innebär att vi säkrar tillgången på källvatten och kan öka vår kapacitet om vi skulle vilja, konstaterar Rose-Marie Hertzman. Det är inga planer vi har just nu men i framtiden kan det bli aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet