Bansträckningen mellan Stora Hammarsundet och Motala behöver dras om Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Vätternrundans sträckning genom Örebro län ska ändras

Publicerad

Efter incidenter och önskemål från cyklister och funktionärer känner sig Vätternrundan manade till att dra om banan. Orsaken är att det är för trångt mellan Stora Hammarsundet, strax söder om Askersund och Motala, där cyklisterna går i mål.

Hur bansträckningen kommer dras om vill Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan, ännu inte svara på.

– Ännu har vi varit noggranna med att ha flera parallella spår, risken är att man begränsar sig för snabbt annars.

Orsaken till att man bestämt sig för att dra om bansträckningen är att funktionärer och deltagare tycker att banan är för smal mellan Stora Hammarsundet och Motala. Det har även uppstått incidenter där cyklister fått väja för bilar.

– Man kommer ingenstans eftersom det är berg på bägge sidor. Vi får upplevelsen att deltagarna upplever en viss oro, man är också tröttare där.

Just nu arbetar Vätternrundan tillsammans Trafikverket för att hitta en lösning och varje korsning och kontrollstation gås igenom. Samtidigt ska riksväg 50 byggas om på sikt och det kan bidra till ytterligare svårigheter under byggnationen.

Loppet blir förmodligen längre

Den nya bansträckningen kommer förmodligen innebära att det klassiska cykelloppet blir längre. Idag är det nästan 300 kilometer, Gunilla Brynell-Johansson berättar varför.

– Cyklar man runt Vättern är närmsta vägen att cykla så nära vattnet som möjligt, men tar man sig bort från Vättern så blir det längre. Fast vi vill forfarande köra Vättern runt, det är viktigt för oss.

På grund av arbetet med den nya bansträckningen har anmälningsperioden för cykelloppet skjutits upp.

– Under tiden vi arbetar med en större förändring tycker vi det är schysst att skjuta upp anmälningen, så att våra cyklister får lite mer kött på benen, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer