• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Vätternveteranen förbereder sig för sitt 46:e lopp

Publicerad

Dag Renstrand, 71, har lyckats genomföra Vätternrundan 45 år i följd. Inför sin 46:e start känner han sig i mycket god form.

Näsan 23 000 cyklister har anmält sig för att trampa de 30 milen i årets Vätternrundan. En av dem är Dag Renstrand från Örebro som ställer sig på startlinjen för 46:e året i rad.

– Du vet jag började redan som liten med friidrott, förklarar han. Sen blev det lumpen och jobb men man vill ju fortsätta att röra på fläsket. Då blev det löpning och cykling istället.

Joggingoverall och träningspjuck

Sin första Vätternrunda gjorde han 1972.

– Då var det vanlig cykel med väska på styret, joggingoverall och träningspjuck, minns Dag. Men tack vare att jag var ung och vältränad trampade jag ändå runt på 12 timmar.

Med åren har han fått lägga ner långlöpningen och andra träningssorter som sliter på kroppen. Men cyklingen har han hela tiden fortsatt med.

– Jag fyller 71 i år och cykling funkar även för en gammal gubbkropp. Det är så skonsamt och jag mår lika bra idag som jag gjorde igår trots att jag varit ute och tränat i tre timmar.

Kramas efter vägen

Och med ålderns rätt har Vätternrundan blivit mer av njutning än en kamp mot klockan och blicken i asfalten.

– Det finns inget prestigetänkande längre, konstaterar Dag. När man kommer ner mot Gränna, Husqvarna och Jönköping nu för tiden så ser man rhododendronhäckarna, han som har byggt ett nytt garage och den där gamla tanten som står och vinkar med kaffe i en termos. Och nu för tiden har man platser då man stannar och kramar människor som känner igen en efter vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer