Växthusodlad dill kan få bättre smak

Publicerad

En forskare vid Örebro universitet har beviljats forskningsmedel för att undersöka om ultraviolett ljus kan ge bättre kryddväxter och bladgrönsaker vid växthusodling.

Hur påverkar det ultravioletta ljuset tillväxten hos grönsaker och produktionen av fytokemikalier? Det är huvudfrågan för professor Åke Strid vid Örebro universitet, som beviljats 3 miljoner kronor i forskningsstöd av Forskningsrådet Formas.

– Vi vill se hur extra UV-ljus i låga och kortvariga doser kan öka produktionen av fytokemikalier i kryddväxter och bladgrönsaker, säger Åke Strid.

Fytokemikalier innefattar vitaminer och andra substanser som är viktiga i en hälsosam föda. Målet med forskningen är att spåra hur dessa nyttigheter uppstår som molekyler i cellerna och i organismerna. Men forskningen kan även bidra till bättre smak och lukt.

– Grödor som luktar och smakare godare och som håller längre ger ett mervärde för konsumenterna. Detta leder också till mindre svinn och mindre användning av kemikalier i odlingen, säger Åke Strid

Genom ökad förståelse för processerna kan användning av UV-ljus vid växthusodling öka kvaliteten och odlare i Sverige får ökad möjlighet att konkurrera med soligare länder, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer