Arkivbilder. Foto: Fredrik Sandberg/Per Knutsson/TT

Verktyg för över 100 000 stals från byggarbetsplats – polisen: ”Det är tyvärr väldigt vanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var på onsdagsmorgonen som arbetare på en byggarbetsplats i Hallsberg upptäckte att någon brutit sig in på området och brutit upp tre containrar, för att sedan stjäla olika elverktyg och instrument för över 100 000 kronor.

– Det krävs rejäla grejer för att ta sig igenom låsen till området och containrarna. Sen är verktygen inget man stoppar ner i en kasse och springer därifrån med, det behövs nog ett större fordon, säger Stefan Dangardt, presstalesperson på polisen. 

Det ska enligt målsägande vara 21 stycken saker som stulits och det är både verktyg som borrmaskiner, skruvdragare, men också en rotationslaser, som bara den kostar 15 000 kronor.

Väldigt vanligt

En förundersökning har inletts, men tyvärr är den här typen av stölder väldigt vanliga enligt polisen.

– Jag ser sådana här stölder varje dag någonstans i region Bergslagen, i alla fall varje vecka. Ofta ur containrar på arbetsplatser, säger Dangardt.

Misstänker att det är organiserat

– Vi misstänker att de flesta stölderna görs av runtresande ligor som specialiserar sig på den här typen av brott för att sälja verktygen utomlands. Det märks att de vet vad de håller på med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.