Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Hannaskolan har det blivit en tradition med finlunch i samband med Nobeldagen varje år. Foto: SVT

Vett och etikett på Nobelmiddag – eleverna vet hur de ska föra sig

Uppdaterad
Publicerad

Nobeldagen firas inte bara i Blå hallen, utan också på många andra håll i landet. På Hannaskolan i Örebro var det finlunch, prisutdelning och dans för alla mellanstadieelever.

– Det är lite lyxigare och kul, säger sjätteklassaren Ellen Hasselgren.

Under högtidliga former stegade de uppklädda eleverna ner för Hannaskolans trappor två och två, vartefter att lärarna ropade upp deras namn, och in i den fint dukade lunchsalen.

Eleverna har under höstterminen förberett sig inför den stora dagen genom att lära sig om årets nobelpristagare. Men också genom att lära sig ett gott uppförande för en Nobelmiddag. Pengar, politik och religion var samtalämnen som helst skulle undvikas, hade eleverna fått veta.

– Man ska hålla gaffeln i vänster hand och man ska inte prata med mat i munnen, säger Melissa Ciray i klass 6.

Skolans egna Nobelpris delades ut under middagen där kamratskap och kunskap prisades. Det hela avslutades med att skolans DJ Micke förvandlade rummet till ett dansgolv, där även rektorn syntes dansa loss mitt bland alla barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.