I klippet hör du Lars Karlsson om hur konsten har fungerat som terapi för honom. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Lars om att träffa andra med trauman från barndomen: ”Vi förstår varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Tiden som omhändertagen av samhället har gett Örebrokonstnären Lars Karlsson djupa ärr. Men i studiecirkeln ”En misshandlad uppväxt” möter han istället en stor medmänsklighet – som värmer både kropp och själ.

Lars var åtta år när han placerades på ett hem efter att hans pappa felaktigt, enligt Lars, dömts för misshandel av honom. På hemmet utsattes han för psykisk misshandel av personal.

– De kallade mig horunge, idiotunge och när jag sa att jag längtade efter mina föräldrar sa de att jag skulle hålla käften, säger Lars.

Larmade förgäves

Under en annan placering handlade det om fysiskt våld men när han larmade var det ingen som lyssnade.

– Jag, min mamma och bror försökte prata med socialtjänsten men vi kom ingen vart, säger han.

Kom hem igen

Pappan var alkoholist och tog sitt liv när Lars var 10 år. När han inte längre fanns i livet fick Lars komma hem till sin mamma och bror igen.

– Det blev bättre men jag hade så många frågor,  ”Varför hände det här mig?”. Jag kunde inte hantera vad jag gått igenom på allvar förrän i 20-årsåldern.

Varannan vecka träffar han nu andra med trauman från uppväxten i studiecirkeln ”En misshandlad uppväxt”

– Vi förstår varandra och ger varandra energi, säger Lars.

Hit kan du vända dig

Är du man som slagit eller gjort din partner illa?

  • Då kan du vända dig till Örebro Mansmottagning på 019-611 17 10  

Är du utsatt för våld i nära relation och behöver hjälp?

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.
  • Du kan också kontakta Kvinnohuset i Örebro telefon 019-14 41 99 eller Kvinnohuset i Karlskoga-Degerfors tel 0586-395 00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.