Lyttbacka: ”Som helhet har vi ett lågt förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Örebrochefen kommenterar läget för Tvärsnytt.

På söndagen sparkade regeringen till slut Arbetsförmedlingens starkt kritiserade generaldirektör, Angeles-Bermudez Svankvist. Situationen blev ohållbar efter att Arbetsförmedlingens styrelse tappade förtroendet för henne.

Tvärsnytt har träffat Annika Lyttbacka, chef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Arbetsförmedlingen

Vad säger du om Angeles-Bermudez Svankvists avsked?

– Det var väldigt dramatiskt. Jag är glad att man nu har utsett den som var biträdande generaldirektör till ny tillförordnad. Det känns viktigt för att få arbetsro och att det inte blir alltför mycket fokus kring de här dramatiska händelserna. 

Hur har turbulensen kring Arbetsförmedlingen påverkat verksamheten lokalt?

– Om man tänker i stort så ligger vi lågt på fötroendeskalan. Det har gjort oss väldigt ledsna kan jag säga. Vi tycker ändå att vi i Örebro gör ett väldigt bra jobb och att vi möter mycket förtroende från våra kunder. Men samtidigt har ju myndigheten som helhet ett lågt förtroende. Det tycker jag verkligen att vi måste göra någonting åt.

Vad måste göras för att allmänheten ska få förtroende för Arbetsförmedlingen igen?

– Det handlar nog väldigt mycket om att vi måste skapa relationer till arbetsgivare. Alla behöver ju en arbetsplats. De som kommer till oss är ju där för att de inte har en arbetsplats att gå till. Så bättre, fler, tätare relationer och kontakter med arbetsgivare tror jag är en väldigt viktig del.

Nu tillträder en ny chef, Clas Olsson. Vad vet du om honom?

– Jag vet att han tidigare var analyschef innan han blev biträdande. Han är väldigt duktig på såna saker. Jag hoppas att han ska ta med oss medarbetare i utvecklingen av verksamheten. För jag tror också att det har försummats lite att medarbetarna har väldigt mycket tankar och idéer om hur man gör den här verksamheten bättre.

Vad ska den nya chefen göra för att återfå förtroendet bland personalen på arbetsförmedlingen?

– Jag tror det handlar mycket om att lyssna. Lyssna på erfarenheter och tankar om hur man förbättrar och framförallt just när det gäller förtroendet. Vi har ju andra myndigheter som man kan lära sig lite av. Försäkringskassan och Skatteverket som också har haft bekymmer med förtroendet som idag är på väg åt rätt håll. Tidigare har ju Försäkringskassan och vi legat längst ner på den där skalan.

Arbetsförmedlingens styrelseordförande, moderata kommunalrådet Christina Johansson i Hällefors, har också råkat i blåsväder.

Läs om det här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet