Svärdmannen slipper fängelse men döms till skyddstillsyn. Foto: Orhan Budak/Tittarbild / SVT

Viftade med svärd i centrala Örebro – slipper fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åtalades efter att han beväpnad med ett svärd gått genom centrala Örebro och hotat flera personer dömdes i dag för flera brott.

Det var lördagen den 2 september som den 23-årige mannen gick genom centrala Örebro med ett samurajsvärd. Vid Storbron konfronterades han av polis och i samband med gripandet ska mannen ha angripit två av poliserna på plats och gått mot dem med svärdet lyft. I samband med händelserna avlossade även poliserna ett varningsskott.

Rättegången pågick under förra veckan i Örebro tingsrätt och i dag kom domen. Mannen döms på fem åtalspunkter, för bland annat grovt olaga hot, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Svärdmannen i Örebro

När det gäller punkten hot mot tjänsteman bedömer tingsrätten polismännens uppgifter som trovärdiga och har beslutat att de ska ligga till grund för rättens avgörande.

Skyddstillsyn istället för fängelse

Enligt tingsrättens dom är brottsligheten av sådan art som talar för att mannen ska dömas till fängelse i tio månader, men mot bakgrund av att mannen har missbruksproblem och att brottsligheten är kopplad till den, döms han i stället till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

23-åringen själv har erkänt att han haft ett svärd på allmän plats och använt narkotika, men att han på grund av berusning vid tillfället inte minns de påstådda händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svärdmannen i Örebro

Mer i ämnet