Kommunalrådet Rasmus Persson (C). Foto: SVT

Vill bannlysa ordet ”brukare”

Uppdaterad
Publicerad

Ordet brukare har länge varit benämningen på personer som använder kommunens eller landstingets tjänster, exempelvis pensionärer eller funktionsnedsatta. Centerpartiet i Örebro vill nu få bort ordet eftersom de ser det som kränkande.

Rasmus Persson (C) är kommunalråd och har ansvar för sociala frågor inom Örebro kommun. Han vill helst att ordet slutar användas på det sätt det gör idag.

– Det är många äldre och personer med funktionsnedsättningar som känner sig kränkta när de benämns på det här sättet, säger han.

Val 2014 – Tvärsnytt

Vill ändra perspektiv

Centerpartiet i Örebro strävar mot att ha den bästa äldreomsorgen i Sverige. För att göra det säger man sig vilja ändra kulturen inom ämnet.

– Ordet brukare har satt sig i väggarna. Det handlar egentligen inte bara om att stryka det, utan att ändra perspektiv. Det förutsätter att vi har en kultur där man inte pratar över huvudet på folk, säger Rasmus Persson.

Undersökte alternativ

Det är Socialstyrelsen som valt att rekommendera användningen av begreppet för dem som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten. Det sattes i bruk först efter en remissrunda till olika kommuner, landsting, organisationer och forskare. Ordet jämfördes med andra som exemeplvis ”kund” och ”klient”. Efter arbetet kom man fram till att ordet brukare ändå var bäst, då det signalerar aktiviteten att man använder det som finns.

Rasmus Persson står dock fast vid sin sak.

– Jag tror personer får känslan av att de är en belastning, eftersom de brukar andras resurser, saker som de faktiskt har rätt till. Jag har hört folk som säger att det låter som en sjukdom, säger han.

Han tillägger att man borde se de här personerna som människor istället för en stor grå massa.

Tycker du att ordet ska elimineras helt och hållet?

– Nej, men det måste kunna hållas en seriös diskussion för att förändra det. Om man nu måste välja något annat, mindre laddat, ord så kanske ”boende” eller ”person” fungerar bättre, säger Rasmus Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet