• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Vill rubba storstadsnormen

Uppdaterad
Publicerad

Unga som väljer att bo på landsbygden måste ofta försvara sitt val – både på den egna bygden och för kompisar som valt att bo i stan. För att lyfta landsbygdsperspektivet hålls nu en rikskonferensen i Hallsberg.

”Ska du inte lämna den här hålan och flytta till storstan istället?” Frågor av den typen är vardag för många unga som bor på landsbygden. Det är helt enkelt svårt för många att förstå att vissa faktiskt väljer att leva på landet, och i dag hölls en rikskonferens i Hallsberg om den problematiska attityden.

Konferensen anordnades av intresseorganisationerna Hela Sverige ska leva, Vi unga, Ung på landsbygden och 4H. Under två dagar hålls föreläsningar, workshops och filmvisningar om samhällets syn på de som valt att bo på landsbygden.

– Vi tror att det finns en tydlig storstadsnorm som säger att man måste bo och leva i en stad för att lyckas – att man inte kan förverkliga sig själv på landet, säger Josefina Andersson, ordförande för Ung på landsbygden.

Vill lyfta frågan

Inför valet var debatterna om landsbygden få, och nu vill arrangörerna bakom rikskonferensen belysa problematiken och få politikerna att ta tag i landsbygdsfrågan.

– Landsbygden finns oftast inte med när man till exempel gör valbarometrar och får se de viktigaste politiska frågorna. Det mesta som tas upp är att landsbygden och väljarna där är ett problem, säger Josefina Andersson, ordförande för Ung på landsbygden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer