Foto: SVT

Vill se laglig graffiti mitt i stan

Uppdaterad
Publicerad

Det borde finnas lagliga graffitiväggar i Örebro. Det tycker MP som skrivit en motion i frågan som kommer att tas upp i kommunfullmäktige senare i vår. Men kommunens samordnare för det brottsförebyggande arbetet ser risker med förslaget.

Kommunfullmäktigeledarmot Ia Malmqvist (MP) är postitiv till all typ av gatukonst och menar att det offentliga rummet inte bara ska vara upplåtet till reklam. Som ett led i de tankarna vill nu Miljöpartiet nu upplåta platser i centrala Örebro för lagligt konstutövande i storformat, till exempel graffiti.

– Vi skulle gärna vilja se den här på torget, i Slottsparken eller Oskarsparken. Men vi kan också tänka oss att den är mobil så att den får gå runt mellan olika parker, säger Ia Malmqvist (MP).

Men tekniska nämnden föreslår att motionen avslås. Nämnden ställer sig förvisso positiv till graffiti som konstform, men befarar att mängden skadegörelse i form av klotter ska öka.

Dålig erfarenhet

Kommunens Brottsförebyggande råd, som utgörs av polis, fastighetsägare och tjänstemän, har dålig erfarenhet av lagliga väggar.

– Man provade att sätta upp en legal vägg, en klottervägg, på Rostaskolan. Det visade sig att klottret spred sig enormt efter att man gjorde det. Så man fick ta ner den så småningom, säger Sören Svensson, ordförande Brottsförebyggande rådet i Örebro, och fortsätter:

– Vi bestämde oss då för att vi vill se till att våra ungdomar inte får den här typen av bekymmer i framtiden – bli skadeståndsskyldiga för den skadegörelse som man gör sig skyldig till när man klottrar på objekt där man inte har tillåtelse helt enkelt.

Örebro har nolltollerans mot skadegörelse i form av klotter. Fastighetsägare fotograferar, polisanmäler och sanerar inom 48 timmar. Metoden har visat sig vara effektiv. Sören Svensson refererar till något som inom kriminologin kallas broken window-teorin.

– Ju mer som är förstört och ju mer förfallet det ser ut, ju mer osäkerhet och ju mer kriminalitet blir det i sådana områden.

Bejaka konstformen

Även förespråkare av en laglig graffitivägg ser att det finns problem men tycker att det är dags att bejaka konstformen.

– Jag tycker att man ska titta på de positiva effekterna av en graffitivägg, och inte bara titta på de negativa som jag tycker att man gör. Dels för oss som medborgare, att vi får en vackrare stad och också för de som utför det här. Det mestadels ungdomar, inte bara, men mestadels, och de måste också få uttrycka sin konst, säger Ia Malmqvist (MP).

– Jag menar att för det första ska man se till att man har möjliheten via Konstfrämjandet eller andra som kan stimuelra ungdomar till att utveckla den här konsten. Men det gör man ju i så fall i mer organiserad form, säger Sören Svensson, ordförande Brottsförebyggande rådet i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.