Johan Schwed, som jobbar på ett glasmästeri, visar hur enkelt en inbrottsjuv kan lyfta bort fönsterkassetterna på vissa typer av villafönster. Men som tur är finns det enkel lösning på det problemet. Foto: Emilie Pless / SVT

Villatjuvarnas sofistikerade knep: ”De gör det rätt så snyggt”

Uppdaterad
Publicerad

På hus som är byggda på 60- och 70-talet finns en typ av fönster som visat sig vara enkla för inbrottstjuvar att lyfta bort.

– Då är det inte säker att man märker på en gång att man haft inbrott. För de gör det rätt så snyggt, säger kommunpolisen Iréne Rosell.

Inbrottstjuvarna har listat ut hur det går att ta sig in i villor byggda på 60-och 70-talet utan att behöva krossa glasfönster och riskera att bli upptäckta. Istället tar de bort hela fönsterkassetten och kliver in.

– Det är ett vanligt förekommande glas som sitter i många villor. Det är bra grejer, men problemet är det där med tjuven då. Att det är enkelt att ta bort också, säger Johan Schwed och inspekterar ett av fönstren som är installerat lokalen på glasmästeriet där han arbetar – just ett sånt där med listerna på utsidan.

Enkel lösning köper tid

Glasmästeriet anlitas för att fixa rutor efter inbrott så gott som varje dag, och då brukar de passa på att informera drabbade husägare om problemet med de fönster som installerades för cirka 50 år sedan.

Lösningen är relativt enkel och billig – lägg en sträng med silikon längs med fönsterkarmarna.

– Det tar inte speciellt många minuter. Det härdar, förhindrar ganska bra och köper tid, säger Johan Schwed.

”Fundera på att byta ut de fönstren”

Sommaren är inte högsäsong för den här typen av inbrott, eftersom det är många ljusa timmar på ett dygn och folk rör sig mer ute i trädgårdar. Men nu är det en bra tid att se över sina fönster, inför när inbrotten börjar öka framåt hösten igen.

– Det kan vara vettigt att fundera på att byta ut de fönstren. För det har varit ett sätt som vi har sett att inbrottstjuvarna använder för att ta sig in i husen, säger kommunpolisen Iréne Rosell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.