Foto: SVT

Viltolyckornas tid är nu – fördubbling av olyckor med kronhjort

Uppdaterad
Publicerad

Fjolåret innehöll fler viltolyckor i länet än de senaste tio åren och hittills i november och december har över 400 olyckor skett. Kronhjorten är det djur som ökar mest och samtidigt jobbar jägarna för att öka medvetenheten kring vilt i trafiken.

Det är en dubblering av olyckor med kronhjort i år jämfört med förra året, det menar Leif Granlöf, länsansvarig jägare.

– Dels har kronhjortstammen ökat, dels är det en stress i trafiken, säger han.

Arbetar för att minska olyckorna

Vad gäller övriga djur lutar det åt att årets olycksstatistik landar på ungefär samma som förra året och totalt ligger antalet viltolyckor på runt 2 000 i länet varje år.

Som eftersöksjägare är han tillgänglig dygnet runt, året om och åker ut för att leta rätt på de djur som skadas vid olyckorna. Samtidigt arbetar Jägareförbundet förebyggande för att minska antalet olyckor. Det gör de bland annat genom att öka medvetenheten bland bilister, men även genom samarbeten.

– Vi sitter med i det regionala viltolycksrådet tillsammans med länsstyrelsen och Trafikverket. Vi har möten minst två gånger om året och där för vi fram våra åsikter och önskemål, säger Leif Granlöf.

Viltstängsel en falsk trygghet

Ett sådant önskemål gäller viltstängsel, vilket inte enbart har positiva effekter.

– Vi har sett att viltstängsel skapar en falsk trygghet, där man tror att ”här är det bara att blåsa på”. Men till exempel vildsvin, de sätter bara fart och kör in trynet under stängslet och sedan så springer de. De är så kraftfulla i nacken att de lyfter på nätet.

– Det sker också en ökning av olyckor mellan stängslen, men stängslen minskar ju samtidigt risken för olyckor givetvis.

Så hur ska man minska olyckorna?

– Medvetenhet hos bilisterna. Tänk vilt, säger Leif Granlöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.