Handbollsboom i Vintrosa – från ett lag till störst på tjejsidan

Uppdaterad
Publicerad

I Vintrosa påbörjades en satsning för fem år sedan för att få fler tjejer att börja spela handboll. Nu är den lokala klubben lika stor på tjejsidan som Örebro SK och LIF Lindesberg.

– Det har varit en fantastisk utveckling, säger Markus Klinton, ordförande och handbollsansvarig.

För fem år sedan fångades Vintrosa Idrottssällskap upp av RF-SISU i Örebro län för att locka tjejer att börja spela handboll. Örebro län var då sämst i landet när det rörde tjejidrott och i lilla Vintrosa stod killarna år 2016 för hela 87 procent av alla träningstillfällen i handboll och innebandy.

Idag står tjejerna för 41 procent av aktiviteterna och mäter sig idag med de största klubbarna i länet sett till antalet spelare. På tjejsidan har man idag 85 spelare igång.

Men hur är detta möjligt i ett litet samhälle som Vintrosa? SVT Nyheter Örebro har besökt Vintrosa fem år efter att vi senast var där och för att få svaren. Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.