Två personer dömdes i veckan till fängelse för bedrägerier med bank-id. Foto: Isabell Höjman/TT

”Vishing” fortsätter att öka – polisen: ”Prata med de äldre”

Publicerad

Antalet bedrägeriförsök via telefon, så kallad vishing, fortsätter att öka. Nu varnar polisen för att antalet försök har ökat kraftigt under hösten, och de som luras blir av med stora mängder pengar.

Det handlar om i snitt 93 000 kronor som den utsatta blir avlurad. Sedan september förra året fram till oktober i år har 278 fall av så kallad vishing anmälts i polisregion Bergslagen, där Örebro, Värmland och Dalarnas län ingår. Totalt har bedragarna lyckats lura till sig nästan 9 miljoner kronor.

– De drabbade blir av med mycket pengar och även om vi i många fall kan hindra en del transaktioner så är det mycket pengar som försvinner, säger Leif Lexon, chef för bedrägerigruppen i polisområde Örebro län som är en del av polisregion Bergslagen, på polisens hemsida.

Under hösten har antalet brott ökat kraftigt. I maj förra året handlade det om ett tiotal anmälningar i polisregion Bergslagen. I oktober i år gjordes 76.

Nästan tre miljoner i Örebro län

I Örebro län har polisen kunnat konstatera 28 fullbordade bedrägerier under perioden, där bedragarna lyckats lura till sig nästan 2,9 miljoner kronor. Snittåldern på de som utsatts är enligt polisen 68 år, och snittsumman ligger här på 103 000 kronor.

Prata med äldre närstående

Polisen rekommenderar nu alla att prata med sina äldre närstående och varna dem för att lämna ut bankkoder eller logga in på sina bankkonton vid uppmaning.

– Det är viktigt att prata med de äldre och varna dem att inte lämna ut bankkoder eller att logga in på sin internetbank om de blir uppmanade att göra så. Banker ringer aldrig upp sina kunder och ber om dessa uppgifter, säger Leif Lexon på polisens hemsida.

Polisens tips – så undviker du att bli lurad

Visa
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer