Avspärrningar efter händelsen i Vivalla sommaren 2018. Foto: Johan Pisoni/SVT

Beslut att ta om delar av Vivallarättegången överklagas till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad
Frågan om huruvida Örebro tingsrätt ska behöva göra om en del av rättegången om de uppmärksammade gängmorden i Vivalla förra sommaren har nu överklagats till högsta instans. Målet är prioriterat men än dröjer beskedet. 

Det är en 22-årig man som dömdes för synnerligen grov misshandel som överklagat målet till Högsta domstolen. Han överklagar Göta hovrätts beslut att Örebro tingsrätt ska ta om den del av målet som handlar om honom.

Avvisade två åtalspunkter

Mannen dömdes till fängelse i fem år och tio månader i tingsrätten. Åklagare Krister Peterson hade också åtalat honom för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak, men tingsrätten valde att inte ta upp de åtalspunkterna. 

– Vi anser att tingsrättens beslut att avvisa de två åtalspunkterna är helt rätt och därför överklagar vi beslutet att tingsrätten ska ta om den delen av målet, säger Therése Tsarouchas som är offentlig försvarare till den 22-åriga mannen.

Utelämnad för mord

Anledningen till att Örebro tingsrätt inte tog upp de andra åtalspunkterna var att mannen gripits och utelämnats från Albanien. När han begärdes utelämnad till Sverige var det för mord. Tingsrätten valde därför att inte pröva narkotikabrottet och övergreppet i rättssak, vilket åklagare Krister Petersson överklagat. 

– Han är inte utelämnad för grovt narkotikabrott och övergrepp i rättssak och därmed ska det inte tas upp, säger försvararen Therése Tsarouchas. 

Högsta domstolen har satt upp målet som prioriterat men har ännu inte beslutat i ärendet. Prövning av överklagan kommer att ske efter den 12 juli då tiden för överklagan gått ut.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Vivalla 2018

Mer i ämnet