Fredrik Malm lämnade polisstationen i Vivalla för sista gången på fredagen. Foto: Emilie Pless / SVT

Vivallapolisen slutar: ”Visst undrar man ibland om man kunde gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad

Fråga vem som helst i stadsdelen Vivalla och de flesta känner till Fredrik Malm. Polisen som inte bara jobbat för att stoppa brottsligheten i det utsatta området utan också jobbat hårt för att förändra bilden av stadsdelen. Nu lämnar han jobbet – till sin egen förvåning.

Han har blivit synonym för polisens arbete i stadsdelen Vivalla men på fredagen gjorde Fredrik Malm sin sista dag som polis. Och han är lika förvånad som någon annan när SVT:s team träffar honom i polisens lokaler i Vivalla.

– Det är nog först idag som polletten trillat ner, konstaterar han. Nu känner jag lite panik när det bara är timmar kvar för det var ju så himla mycket mer jag hade velat hinna med.

Blir VD i säkerhetsbolag

Istället blir nu Fredrik Malm VD för ett säkerhetsbolag och går till sitt nya jobb på måndag.

– Vi var ett gäng kamrater som startade ett bolag för fem år sedan. Överenskommelsen har varit att den dagen det finns arbetsuppgifter till var och en så går man ifrån sitt andra jobb – och nu var det min tur.

Läste sagor för femåringar

Arbetet i Vivalla har Fredrik Malm fått lägga upp en hel del efter eget huvud. Hans chefer har gett honom stort förtroende och ansvar och han har valt att gå sin egen väg för att skapa relationer med de boende i stadsdelen.

– Bland annat läste jag sagor för femåringarna på öppna förskolan, säger han och skrattar. Barn är spontana och har inga fördomar och det blev en väg in till familjer och syskon som bor här.

Det viktigaste han har bidragit med, tycker han själv, är att nyansera bilden av Vivalla – både inom sin egen organisation och utåt.

– Man ska inte försköna läget i Vivalla men inte heller göra det värre än det faktiskt är. Det är något som jag har jobbat mycket med under åren.

”Undrar om man kunde gjort mer”

Men trots hårt jobb har det inte gått få ordning på allt. Fredrik Malm bär med sig minnet av de ungdomar han träffat som aldrig fick växa upp.

– Unga som man träffat som det inte gått så bra för, tänker han, som är döda idag. Många som varit vilsna men ändå känt ett förtroende när man gripit dem och satt en gräns för deras beteende. Men som ändå fortsatt i kriminalitet. Visst undrar man ibland om man kunde gjort mer.

Men en hel del har ändå blivit bättre under åren som han jobbat i stadsdelen.

– Vi börjar att knapra in på narkotikahandeln och tycker att det har blivit lättare att utreda brott. Framförallt märker vi en skillnad bland de boende här att vilja göra förändringar och ta ansvar för sin stadsdel.

Glimten i ögat

Men det finns mycket kvar att göra i Vivalla och Fredrik Malm har försäkrat sig om att arbetet fortsätter även efter att han har lämnat.

– Jag hoppas att man kommer att fortsätta att ha en hård linje mot kriminalitet men ha glimten i ögat när man möter medborgarna här ute. Och framförallt att kunna skilja på brottet och människan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.