Karolina Wallström (L) ställer sig frågan om socialdemokraterna ligger bakom hävandet av avtalet med det privata hemtjänstföretaget. Foto: Johannes Weckström / SVT

Politiskt utspel om hemtjänsttvisten: ”Vem ljuger?”

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Karolina Wallström (L) går i ett pressmeddelande ut och kräver svar efter att Örebro kommun hävt avtalet med ett privat hemtjänstföretag.

– Här är en hund begraven, menar hon.

Nyheten om att Örebro kommun hävt avtalet med hemtjänstföretaget Örebro omsorg har fått oppositionsrådet Karolina Wallström (L) att reagera.

Kommunen hänvisar till  ”väsentliga avtalsbrott gällande anhöriganställningar och otillbörlig marknadsföring”. Men företaget Örebro omsorg håller inte med.

Hemtjänsttvisten i Örebro

– Här är en hund begraven. Vem far med osanning. Båda kan inte ha rätt! säger Karolina Wallström (L) Kommunalråd.

Politiskt utspel?

Uppsägningen av avtalet har gjorts av tjänstemännen i kommunen och inte av politiker. Ändå väljer Karolina Wallström att gör det till en politisk fråga.

– Kan detta vara ett politiskt utspel för att minska valfrihet och mångfald för medborgarna? Börjar socialdemokraterna strypa LOV, lagen om valfrihet i Örebro? undrar Karolina Wallström.

Rent spel – från alla håll

Nu vill hon se att det görs en rejäl utredning för att ta reda på vad som ligger bakom kommunens beslut.

– Har ”Örebro omsorg” en dålig omsorg så ska det åtgärdas eller om det inte går – då ska avtalet sägas upp. Vad säger Inspektionen för vård och omsorg? Detta verkar inte helt klarlagt. Det ska vara rent spel, från alla håll och avtal ska följas! avslutar Karolina Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet