Foto: TT Nyhetsbyrå

WBK-Askersund möter Somalia

Publicerad

Det vankas bandyfest – med internationell prägel. På årets andra dag möter WBK-Askersund det somaliska landslaget på Behrn arena.

Somalia har hittills spelat två världsmästerskap och förbereder sig just nu för ett tredje. Landslaget, som utgår från Borlänge, har fått mycket publicitet både i medier och på bio då det bildats av somalier som börjat med sporten i mesta del vuxen ålder.

Förbundskapten Per Fosshaug ser lagets utveckling som stark.

– Den har varit väldigt bra om man backar till hur det var i början. Många i laget stod på skridskor för första gången i 16-17-årsåldern och hade varken varit med om minusgrader eller is tidigare.

– Sedan kan de har långt kvar till den nivå andra vm-lag är på, men deras utveckling är det få andra som kommer i närheten av, säger Per Fosshaug.

Vill inte spela för defensivt

Målsättningen för laget är att med tiden kunna ta poäng i VM och vinna matcher på hemmaplan. Men Per Fosshaug tror inte att ett allt för defensivt spel är rätt väg att gå.

– Det är klart det är tråkigt att släppa in mycket mål, men vi vill samtidigt inte bara stå i eget försvar och vänta. Ett sådant spel är inte särskilt roligt, då är det bättre om vi försöker göra svåra saker med resultatet att vi både gör och släpper in fler mål.

Vad tror du om matchen mot WBK-Askersund?

– Jag tror ingenting egentligen, då jag inte själv kommer vara med. Men det är bra att spel- och matchmässigt få erfarenhet.

– Oftast har vi annars spelat matcher i närområdet, kring Borlänge, och då sällan mot andra föreningar. Vi har bland annat spelat en del mot brandkåren, säger Per Fosshaug.

WBK-Askersund tror på vinst

WBK-Askersund spelar till vardags i division 1 och har haft en lite motig säsong. Tränare Jonas Grethes tror på vinst i träningsmatchen.

– Jag tror vi kommer vinna, de har ett relativt nytt lag men är säkerligen rätt så vältränade, säger han.

Han tror att besöket från det somaliska landslaget kan locka en större publik än vanligt till Behrn arena.

– Jag hoppas att det vinner en hel del åskådare. Det finns ett stort intresse för Somalia bandy och det vore så klart roligt om det kom publik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.