Foto: Nadja Odenhage / White

Nya kvarteret lyckat – men Vivalla är långt ifrån klart

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen besöker 100 partners inom White arkitekter Vivalla i Örebro för att titta närmare på det nya så kallade gröna kvarteret och hur det är möjligt att motverka socialt utanförskap med arkitektur.

Det var 2011 som Örebro Bostäders styrelse beslutade att kvarteret Visgatan skulle förnyas enligt skissen från White arkitekter som gick under namnet ”Mitt gröna kvarter”. Det skulle bli extra trivsamt, tryggt och grönt. Nu kallar Öbo nya Visgatan för kvarteret Hjärstaskogen, och har påbörjat ombyggnaden av Versgatan.

Anders Edjeholt är ansvarig arkitekt för Vivallaprojektet. Han har varit med sedan 2009 och Vivalla är ett av de få miljonprogramsprojekt där det tas ett helhetsgrepp om hela området, menar han.

Anders Edjeholt. Foto: Peter Brinch

– När vi började lade vi väldigt mycket fokus på trygghetsfrågor. Självklart kan inte ombyggnation lösa alla problem i en stadsdel, men det finns konkreta saker som kan förbättras.

60-tals standarden håller inte

Vivalla, som byggdes under 60-talet och stod färdigt 1970, har 2.400 lägenheter och ungefär 7.000 invånare. Energiförbrukningen är hög och många av bostäderna är slitna.

– Det är ett för isolerat område för att vara så stort. När det byggdes separerade man trafiken helt från bostäderna, vilket var en fin tanke men vi kan se att det har bidragit till otrygghet, säger Anders Edjeholt.

Möjlighet till socialt umgänge

Som det ser ut nu ligger alla entréer i ett väderstreck och det finns inga bostadsgårdar och därmed ingen grund för social gemenskap, menar Anders Edjeholt. I kvarteret Hjärstaskogen har man vänt på några entréer och gator för att skapa gårdar och få mer kvarterskänsla.

– Det finns ett gaturum med lugn trafik och en struktur som är mer lik staden i övrigt.

Att kvarteret Hjärstaskogen lyckats har dels visats genom att intresset för visningar har ökat hus för hus.

Kommer hyrorna behöva bli dyrare?

– Precis som alla lägenheter som renoveras behöver pengarna komma någonstans ifrån, så ja, hyrorna kommer stiga. Vi har haft ett jättestort fokus på ekonomin för att hålla ned kostnaderna. När Visgatan byggdes kunde man se till att uppfylla flera miljömål, och på så sätt fick man loss pengar från staten.

Vad är nästa steg i byggnadsutvecklingen av Vivalla?

– Det är svårt att säga. Oavsett kommer det inte kunna genomföras lika snabbt eller lika omfattande som Visgatan. Nu är tanken att andra aktörer ska ta vid och sätta sin prägel på andra kvarter i Vivalla, men samtidigt med samma tänk om struktur som motverkar just isolering och otygghet – det är jätteviktigt, säger Anders Edjeholt.

Rötterna i Örebro

White arkitekter har 16 kontor runt om i Sverige, Danmark, Norge och England. Ett av dem ligger i Örebro, där företaget grundades för 65 år sedan 1951 och bostadsprojektet Baronbackarna skissades upp.

Andra projekt av White i Örebro

Naturum Oset planeras bli klart 2017

Örebro kulturhus klart 2015

Campus USÖ klart 2013

Marieberg galleria klart 2011

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.