William, 9 år har fått mer uppmärksamhet för klippet över skenet i Nora än vad han brukar få på sina videos. Foto: Privat

William, 9 år, filmade ett mystiskt sken i Nora: ”Blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagseftermiddagen filmade William från Nora ett rörligt orange sken på himlen. Han trodde att det rörde sig om en komet.

– Jag blev så chockad när jag såg det, säger William, 9 år.

Men, det som lyste upp himlen var ingen komet den här gången, utan spåren efter ett flygplan. Det kallas för kondensstrimmor och är de vita strecken som flygplanen lämnar efter sig i skyn. Men under speciella väderförhållanden kan det se ut som en komet eller en raketuppskjutning.

– När flyget rör sig mot solnedgången och solen lyser upp kondensstrimmorna underifrån så får man det här ljuset och det är inget konstigt, säger Kjell Olauson ordförande för Örebro Astronomi.

”Coolt att få uppleva”

William, som var ute med sina vänner, bestämde sig för att filma ljusskenet och sedan publicera det på sin Youtubekanal, Sinnrik.

– Det såg ut som en liten orange grej som föll långsamt. Vi fick veta att det var ett flyplan och inte komet vilket inte var lika spännande, men ändå coolt att få uppleva på plats, säger han.

Många hör av sig efter boliden

De senaste två veckorna har Örebro Astronomi fått in fler frågor än vanligt och de menar att det är en effekt av boliden.

– Efter boliden så blev det en väldigt stor uppståndelse och vi fick många samtal. En del blev skärrade av ljuset som lyste upp Skandinavien och sedan dess har folk varit mer uppmärksamma. Det kommer en hel del frågor som inte har med boliden att göra, som till exempel de här flygplanen, säger Kjell Olauson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.