Noraprofilen samlar på allt som rör staden

Uppdaterad
Publicerad

Åke Mossberg är en känd profil i Nora, främst som fotohandlare men även som en stor samlare av allt som har anknytning till Nora. Eftersom han är en person med många järn i elden får vi träffa honom i två inslag.

I det första möter vi Åke och några kunder i hans kombinerade fotoateljé och affär.

Fotoaffären har funnits på samma plats sedan 1935 och i början av 80-talet fick Åke reda på att affären skulle säljas.
– Anledningen till att jag blev intresserad av butiken var att jag visste att det fanns en massa negativ på Norabor på hyllorna där bakom. Det finns från 1938 fram till dags dato säkert 50 000 negativ, säger Åke.

Kör-och idkort

I ateljén är det numera främst bilder för kör-och idkort som han tar. Förr var det mycket passbilder men nu är det bara polisen som får ta de bilderna. 

Åke har också en omfattande kamerasamling i affären som är mycket populär bland turister som med tindrande ögon står och tittar med en igenkännande blick på en gammal kamera från tonårstiden.

För tre år sen fick Åke ett munspel i julklapp som han har lärt sig spela på under tiden Noraborna sover, så nu brukar han underhålla kunderna med lite munspelsmusik i affären.

Önska en låt

Vill de inte höra Åke spela så kan de önska en låt från hans välfyllda musikbibliotek som för närvarande innehåller 67.000 låtar i 400 spelgrupper. Efter stängningsdags går Åke hem till sig för att förbereda ett föredrag för någon intressegrupp i Nora eller i någon av byarna i närheten.

I nästa avsnitt om Åke Mossberg från Nora får ni följa med till hans arkiv som innehåller många spännande saker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#Härborjag – Nora

Mer i ämnet