Förskolelärarna får medhåll av S-ledaren

Uppdaterad
Publicerad

Skolan som stod i centrum när Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, på tisdagen besökte Västerås och Örebro. Precis som regeringen presenterade de sitt förslag på en bättre skola, som bland annat innebär fler platser på lärarutbildningarna.

Dagen började i Stockholm för att sen fortsätta i Västerås. Där besökte han Håkanstorpsskolan och matematikutvecklingsprojektet Räkna med Västerås där även Anders Teljebäck, ledamot av kommunfullmäktige medverkande.

Resan gick sen vidare till Örebro där kommunen visade upp sitt utvecklingsarbete på skolorna.
– I Västerås handlade det om matematik men även om en skrivarverkstad, så jag hoppas att det finns ett par framtida författare där, säger Löfven.

Presenterade satsningar

Under dagen presenterades också satsningar på skolan där Socialdemokraterna vill skapa fler platser på lärarutbildningarna och lättare studievägar för akademiker som vill bli lärare.

– Vi vill höja statusen på läraryrket, det är naturligtvis löner och kompetensutveckling men det är också lärarnas möjligheter att vara lärare. Att ha en autonomi och kunna använda sin kunskap utan för mycket byråkrati, säger Löfven.

Initiativtagarna till förskoleupproret i Örebro, Anki Jansson och Malin Hörlin, var med på det öppna mötet under kvällen där Löfven presenterade Socialdemokraternas skolpolitik inför valet. Tillsammans gick de ut under hösten där de slog larm om arbetsmiljön i förskolan i Örebro kommun.

”Arbetsbelastningen är hög”

– Det är fortfarande så att vi ser att arbetsbelastningen är hög och vill också få ner barngrupperna och så vi får förutsättnignar för att jobba efter läroplanen, säger Anki Jansson.

Bland annat tycker de att dokumentationen ställer till det för förskollärare något som de får gehör hos Löfven.

– Vi vill minska administrationen för lärare, vi förstår att det naturligtvis behövs en del administration i förberedelser och uppföljningsrapport, men idag är det för mycket. Är det någonting som lärare genrellt ger uttryck för så är det att det är för mycket administration så det måste vi måste minska ner på så att man faktiskt kan ägna mer tid med tillsammans med barnen, säger Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer