Protester mot vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Oroade i Köpings norra kommundelar samlar sig sedan det blivit klart att företaget Scanergy vill bygga en vindkraftpark. ”Det blir ett industriområde i ett av kommunens enda vildmarksområden”, säger grannen Marcus Nyberg.

Nyligen blev det klart att energibolaget Scanergy vill bygga en vindkraftpark i Odensvi. Kommunen har pekat ut området som ett av tre tänkbara områden i sin vindkraftpolicy.

– Vi vill undersöka det här området eftersom kommunen har pekat ut området i sin policy, säger Madelaine Weinholm på Scanergy.

Oro för buller

Nu har bolaget skissat upp en plan för att bygga 34 stycken vindkraftverk som är 210 meter höga, och som skulle försörja 15000 villor.
– I dag har tekniken förbättrats och det har kommit maskiner som är gjorda för platser där det blåser mindre, fortsätter Madelaine Weinholm.

Med så stora maskiner ökar också oron bland de boende .
– De dagar som det är vindstilla här kommer verken med sin höjd att fortsätta att snurra och fortsätta sprida oljud, och då har vi ingen ljudmiljö som maskerar de här ljuden, säger grannen Marcus Nyberg.

Men på Scanergy säger Madelaine Weinholm att de håller sig inom den praxis och de riktlinjer som finns från Naturvårdsverket.

Ordnat informationsmöte

Än så länge är det långt kvar innan det är aktuellt med någon park, och både kommun och företag kan dra sig ur. Först ska det exempelvis göras undersökningar av området. Företaget har nu även bjudit in de närmast boende till ett informationsmöte den åttonde maj.

– Vi vill ha en öppen dialog och även ha de boendes kunskaper om området. Exempelvis har vi hört att det kan finnas örn i området, vilket vi kommer ta hänsyn till, säger Madelaine Weinholm.

Bland de boende finns det dock en stor skepsis som framför allt riktar sig mot storskaligheten.

– Vi får inte vara för snabba med att bygga stora komplex innan vi känner till konsekvenserna, säger Lina Adolphson som också är granne med projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftsbygge i Skinnskatteberg

Mer i ämnet