Foto: SVT

Chef vill dra in gratiskaffet – nu rasar pensionärerna: ”Är fräckt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ramaskri på seniorboendet Nickkällan i Karlskoga när kommunen funderade på att dra in gratiskaffet till pensionärerna. Tvärsnytt hälsade på mitt i trefikat för att höra vad de boende har att säga.

– Det tycker vi inte om. De kan unna oss kaffet på eftermiddagarna så att vi får träffas allihopa, säger 93-åriga Anna-Lisa Norgell, som bott på seniorboendet Nickkällan sedan oktober förra året.

Mitt emot henne sitter Arne Björn på en benig träbänk med senapsgul klädsel. Han hör Tvärsnytts samtal med Anna-Lisa Norgell och han blir upprörd.
– Jag håller med dig, och så vill de ta bort det. Det är dumt! säger Arne Björn, och slår sin gamla näve i bordet.

Upprörd debatt

Det var i Karlskoga tidning som den upprörda debatten tog fart. I en artikel den 17 januari säger Birgitta Fahlström, enhetschef för seniorboendet Nickkällan, att gratiskaffet kan bli indraget.

Argumentet är att det inte längre finns några pengar till pensionärskaffet i budgeten. Just då insåg kommunen kanske inte hur helig en eftermiddagskopp är för de äldre.
– Jag tycker att det är fräckt! De kan fortsätta hålla kaffe, som det brukar vara, säger Arne Björn, som är född i Karlskoga.

2013 hade Karlskoga kommun en budget med rubriken ”kaffe till pensionärer” på 30 000 kronor. Men nu är pengarna inte längre öronmärkta och kommunen ser över vilka aktiviteter man ska erbjuda de äldre i Karlskoga i fortsättningen.

– Ja huruvida man ska ha kaffe och om det ska vara gratis, det är väl en fråga som vi får ta ställning till längre fram. Men det ingår i det här arbetet. Vi kommer att titta på hur vi ska använda de medel vi har för att skapa aktiviteter för de äldre. Vi jobbar med ett utvecklingsarbete, säger Annica Lilja, som är områdeschef för hemvård vid socialförvaltningen i Karlskoga kommun.

Ingen service

Nickkällan, som tidigare var ett servicehus, gjordes i höstas om till seniorboende. Nu kan vem som helst som fyllt 65 år söka lägenhet hos fastighetsägaren och i hyran ingår ingen ytterligare service än för en vanlig hyreslägenhet.

Under tiden kommunen arbetar med äldreaktiviteterna kommer kaffestunderna på Nickkällan att få finnas kvar. Om beslutet blir att dra in grattiskaffet så får pensionärerna koka eget kaffe eller köpa sin kopp i husets restaurang för åtta kronor.

Om man tar bort kaffet, tror du att folk kommer att gå ner hit och umgås ändå?
– Nej, det tror jag inte. Jag tror att det är många som blir kvar då. Kaffet drar väldigt och åtta kronor för kaffet, det vill de flesta inte betala med den pension de har, säger Kerstin Forsberg som bor på Nickkällan.

En bit bort sitter Göran Lindman. Han har bara bott på Nickkällan i två och en halv månad men hans åsikt är bestämd.

Men man kan ju fortfarande köpa kaffe i restaurangen?
– Ja, ja, det kan man. Men det är inte något alternativ tycker jag. Jag tycker att kaffet ska vara kvar. Jag tycker att det är småaktigt faktiskt. I en så stor budget så tycker jag att det är småaktigt att över huvudtaget överväga det, säger Göran Lindman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer