Foto: TT Bild

Bedragare lurade 85-årig man på flera tusen kronor

Publicerad

Polisen i Västmanland varnar för bedragare som uppger sig komma från lotteriföretag. Bedrgarna har sagt till folk att de vunnit pengar och på så sätt lurat till sig bankkort. Bedrägerierna har skett i Västerås och Arboga.

Totalt har fyra anmälningar kommit in där bedragare utgett sig för att komma från ett lotteriföretag.

I ett av fallen blev en 85-årig man uppgring av en bedragare som berättade att han hade vunnit pengar. 85-åringen ombads då lämna ut sitt kontonummer och därefter skulle en annan person komma hem till honom och föra över vinsten.

När personen sedan ringde på hos 85-åringen bad han om bankkortet, och försvann sedan med det. Senare upptäcktes det att flera tusen kronor försvunnit från 85-åringens konto.

– Det här är väldigt fula och integritetskränkande brott där flera av de som drabbats är äldre personer, säger Lisa Sjölander, förundersökningsledare vid Polismyndigheten i Västmanlands län krimjour.

– Vår uppmaning är att aldrig lämna ut bankkortnummer och CVV-kod till okända personer. Lämna heller aldrig ifrån dig bankkortet eller bankkoden. Seriösa företag ber aldrig att få bankkortuppgifter eller behöver bankkortet för att föra över vinstpengar. Blir man kontaktad av sådana bedragare uppmanas man att kontakta Polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer