Foto: SVT

Så många tar sitt liv på järnvägen

Uppdaterad
Publicerad

Självmord på järnvägsspår är ett stort samhällsproblem och något som diskuterades när 200 av järnvägens aktörer samlades på en internationell säkerhetskonferens i Örebro.

Av de dödsfall som skedde på järnvägsspår i Sverige förra året bedömdes 90 fall av 105 som självmord. I snitt tar cirka 100 personer livet av sig varje år i Sverige genom att hoppa framför tåg. Nu diskuteras intensivt vilka åtgärder som behöver vidtas.

– Dels kan man förhindra att man kommer åt järnvägen genom staket och att på olika sätt begränsa tillgängligheten så att man inte kommer upp på spåret så lätt, säger Helena Rådbo, som år nationell samordnare på Trafikverket.

Högt dödstal inom EU

Runt 3.000 person dör varje år inom EU genom att bli påkörda av tåg. Inom den internationella järnvägsunionen arbetar man bland annat med en förebyggande verktygslåda – en kunskapsbas.

– Det är viktigt att samla de bästa erfarenheterna, det man lärt sig kring de här frågorna. Att få ett verktyg som kan hjälpa till att förstå hur aktörena löser problemen i de olika europeiska länderna

Ökat samarbete

Och här hemma kommer samarbete mellan olika myndigheter att öka.

– Vid hot om självmord så begärs trafikstopp av de olika blåljusmyndigheterna och då kan man plocka personen från spåret, säger Helena Rådbo på Trafikverket

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.