Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnen hjälper forskarna med klimatexperiment

Uppdaterad
Publicerad

Tvärsnytt fick hänga med på barnens höstobservation.

Klass 3B på Stureskolan i Örebro är ute och poängsätter bladens färger. Ju gulare löv desto högre poäng. Promenaden i parken är en del i projektet Höstförsöket där 18 000 elever från hela landet hjälper forskare att samla in höstobservationer. Eleverna tittar på hur löven byter färg och när träden fäller sina löv. Och de har lärt sig mycket.
– Man får se att löven är förändras, säger eleven Dino Karlsson Condro.

Hur tycker ni att det ser ut i trädet?
– Ja det håller på att bli höst, lite grann, säger Dino och tittar upp mot den stora lönnen.

Totalt är 28 skolor i Örebro och Västmanlands län anmälda till Höstförsöket, som är en del av det årliga evenemanget Forskarfredag. Resultaten av barnens observationer skickas in till forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet och universiteten i Lund och Umeå. Än sålänge har hösten bara börjat men eleverna på Stureskolan har redan reflekterat mycket över varför klimat är ett viktigt ämne i skolan.

– Om man inte tar hand om naturen så kan det ligga massa skräp. Man måste hålla naturen ren, säger eleven Isabella Broström.
– Om man inte skulle ta hand om naturen så skulle jorden inte finnas längre, fyller klasskompisen Hannes Beijer i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer