Foto: Anders Nord /SVT

Strokeenheten blev räddningen för Karl

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året öppnade en ny avdelning på Universitetssjukhuset i Örebro. En strokeavdelning dit Karl Bergman kom i ambulans mitt i natten.

– Jag vaknade på natten, och kände att vänsterarmen och benet verkade lite konstiga. Jag var uppe en stund och sedan gick jag och la mig, säger Karl Bergman. Lite senare vaknade jag igen och väckte min fru som ringde till sjukhuset. De sa att vi skulle komma in på en gång.

När Karl kom till sjukhuset hamnade han direkt på Strokeenheten på USÖ. Där finns, sedan oktober förra året, personal med specialistkompetens som snabbt kan hjälpa strokepatienter, allt från läkare och sjuksköterskor till arbetsterapeuter.

Tid är nämligen något av det viktigaste för en snabb och bra rehabilitering – ju tidigare en strokedrabbad person kommer under behandling desto större är chansen att rädda vävnad.

SVT Play: Se inslaget med strokedrabbade Karl

Fick ny stroke

Efter ett tag fick Karl åka hem igen, men efter två veckor fick han ytterligare en stroke som satte sig på samma ställe och förvärrade skadan. Men i och med att han varit på den nya avdelningen kände personalen till hans tidigare sjukdomshistoria.

– Vi kunde plocka upp Karl bra och hjälpa honom att fortsätta bli motiverad till ytterligare träning så att han kan leva ett funktionellt liv hemma, säger sjuksköterskan Beatrice Artling.

Träning på sjukhus och hemma

Men på strokeenheten finns också stöttning för patienter som ska åka hem och klara vardagen igen.

Ett mobilt stroketeamet över och fortsätter träningen i bostaden.

– Det kan vara samma saker som man tränar på sjukhuset, men det kan också vara saker som att exempelvis duscha i hemmiljö, säger hon.

Vad har den här strokeenheten betytt för dig Karl?

– Den har betytt jättemycket för mig. Dels här på sjukhuset och dels att de kommer hem och hjälper mig att träna, säger Karl Bergman.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.