Murad Artin, vänsterpartistiskt kommunalråd. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Kommunalråd gillade FB-sida som uppmanar till extremvåld

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har uppmanat Markus Allard, ordförande i Ung Vänster i Örebro, att avgå efter att han försvarat den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten. En av de som vill se Allard avgång är det vänsterpartistiska kommunalrådet Murad Artin i Örebro. Dock har han själv gillat en sida på Facebook som innehåller våldsuppmaningar.

Tvärsnytt kunde i onsdags berätta att vänsterpartiet uppmanar Markus Allard, ordförande i Ung Vänster i Örebro, att avgå. Detta för att Allard både på Facebook och i intervju försvarat den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten och deras användande av politiskt våld.

Gillade sida med våldsuppmaningar

En av de som vill se Markus Allard lämna partiet är det vänsterpartistiska kommunalrådet Murad Artin i Örebro. Nu kan vi berätta att Murad Artin själv gillat en sida på Facebook som innehåller våldsuppmaningar.
– Om han stödjer en sådan organisation så finns det ingen plats för en sådan medlem i vårt parti, sa det vänsterpartistiska kommunalrådet Murad Artin till Tvärsnytt onsdagen den 20 november.

Men när Tvärsnytt tittar närmare på kommunalrådets egna Facebooksida visar det sig att han själv gillar en sida som också uppmanat till våld. Sidan heter ”Ta tillbaka välfärden” och bland statusuppdateringarna uppmanas medlemmarna bland annat till att ge tre nazister spö. Det förekommer också delningar av Revolutionära Frontens egna uppdateringar.

Tog bort efter samtal

Att du gillar en sida där det här förekommer, vad ger det för signaler?
– Det handlar inte om sidor. Jag pratar inte om att gilla en sida eller att inte gilla en sida, jag pratar om att man stöttar en organisation som är våldsam. Det är ett hot mot demokratin och det ska vi ta avstånd ifrån. När du ringde mig och tittade på vad det stod på den sidan, så slutade jag med den direkt eftersom det självklart inte stämmer med mina värderingar som är oerhört viktiga i samanhanget. Jag är vänsterpartist, vi är ett socialistiskt feministiskt parti och vi arbetar för ett demokratiskt samhälle, säger Murad Artin.

Tycker du att det ligger något ansvar hos dig som politiker i att hålla dig uppdaterad på vad du tar ställning till eller gillar i sociala medier?
– Ja, visst, så är det. Självklart ska man ha ett ansvar, säger kommunalrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turbulensen i Vänsterpartiet

Mer i ämnet