Foto: Bertil Dahlquist

Närgången varg i Bergsmanshyttan

Uppdaterad
Publicerad

Bertil Dahlquist i Bergsmanshyttan utanför Nora fick ett ovanligt frukostsällskap. I trädgården stod nämligen en varg.

Det var vid 10-tiden i söndags som Bertil Dahlquist och hans fru fick påhälsning av vargen – för tredje gången inom loppet av en vecka.

– Vi åt frukost och tittade på rådjuren. Plötsligt började de klippa med öronen och skälla, och sprang därifrån. Kort därefter såg vi vargen, säger han.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Och det var ingen blygsam varg det handlade om. Vargen, som tidigare både undersökt parets bil och länsat kattskålarna, var ända uppe på farstukvisten.

– Vargen är ett naturligt inslag i vår natur, men så här närgångna ska de inte vara. Spontant skulle jag säga att det är en ung hane som letar efter mat, säger Bertil Dahlquist.

– Vi får nog skylla oss själva som haft mat ute till katterna. Nu får de mat inne istället och så undviker vi att ställa ut sopor och annat som kan locka den, fortsätter han.

Sedan dess har han sett vargen ännu en gång, men parets fem katter har den inte varit intresserad av.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet