Polisen Peter Springare och inrikesminister Anders Ygeman (S). Foto: TT

Ygeman vill inte diskutera Springare

Uppdaterad
Publicerad

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att polisen reder ut hur man ska bete sig på sociala medier, efter Peter Springare-affären.

– Det är ju politikerna som bestämmer genom lagar och andra regler. Jag förstår inte riktigt vad Ygeman menar, säger Mats Nylén, kommunikationschef på polisen i Bergslagen.

Örebropolisen Peter Springare skrev på Facebook i början av mars en mening som väckt debatt: ”förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), skjuter frågan till polisen att reda ut hur man ska vara som polis på sociala medier och var gränsen går för när man uttalar sig som privatperson och som myndighetsperson.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

– I grunden är det bra att poliser finns i sociala medier. Men det är viktigt att förstå vad man inte ska göra. Jag kan uppleva att det är lite väl flytande, säger Ygeman.

Förstår inte

Kommunikationschef Mats Nylén vid polisen i Bergslagen menar att det redan finns regler för hur en polis ska agera på sociala medier, men att det till slut blir en bedömningsfråga för ledningen när man gått över gränsen. Han poängterar också att Peter Springare har uttryckt sig som privatperson på Facebook, vilket han har grundlagskyddad rätt till.

– Det är ju politikerna som bestämmer reglerna genom lagar och andra regler. Jag förstår inte riktigt vad Ygeman menar faktiskt, säger Mats Nylén.

Mats Nylén, kommunikationschef polisen region Bergslagen. Foto: Andreas Ericson /SVT

Blivit krönikör

Sedan det uppmärksammade Facebookinlägget har Peter Springare blivit krönikör för nyhetssajten Nyheter Idag, som drivs av en före detta Sverigedemokrat.

Springare har anmält det nya uppdraget som en bisyssla till sin arbetsgivare, och polisen behöver nu avgöra om det är en godtagbar bisyssla eller inte. Polisens hr-avdelning, rättsavdelning och ledningen på polisregionen Bergslagen utreder nu frågan parallellt.

– En bisyssla får inte påverka arbetsuppgifterna nämnvärt, det kan innebära att man blir av med jobbet. Det är det vi kollar på nu, om reglerna kolliderar med varandra, säger Mats Nylén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis anmäls efter inlägg i sociala medier

Mer i ämnet