Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Ytterligare en förskola drabbad av pneumokocker

Uppdaterad
Publicerad

Ett barn på ytterligare en förskola i Örebro har konstaterats som bärare av den penicillinresistenta bakterien pneumokocker. Det skriver smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Det var under onsdagen som uppgifter om att barn på Brolyckans förskola konstaterats som bärare av en speciell variant av pneumokocker – en penicillinresistent variant kallad PNSP.

Sent på torsdagseftermiddagen meddelar Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen att ytterligare ett barn konstaterats som bärare av PNSP – den här gången på en annan förskola.

– Barn som går på två olika förskolor i Örebro har visat sig vara bärare av pneumokocker som utvecklat nedsatt känslighet mot penicillin, skriver Gunlög Rasmussen i pressmeddelandet.

Liknande fall tidigare

Hon bekräftar samtidigt att det förekommit liknande fall inom Region Örebro län, både i år och tidigare år. Bakterien smittar via närkontakt som saliv eller vid hosta och nysningar.

– Små barn blir lättare bärare och sprider också smittan lättare, framför allt när de har luftvägssymtom.

Åtgärder vidtas

Vilken förskola som är drabbad, utöver Brolyckan, meddelas inte. Men Gunlög Rasmussen meddelar att så fort ett barn visat sig ha PNSP vidtas åtgärder.

– Hit hör bland annat provtagning på de som går i samma barngrupp för att fånga upp andra som är smittade. Barn som är bärare av PNSP behöver vara hemma från förskolan tills barnet inte längre bär på PNSP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.