Polisen går nu ut med de hetaste spåren i jakten på de misstänkta dubbelmördarna

1 500 personer ska tvångstopsas i mordjakten

Uppdaterad
Publicerad

Efter morden på ett äldre par utanför Mantorp är en bil och den tejp som använts vid brottet de hetaste spåren. Dessutom planerar man att tvångstopsa 1 500 personer.

På måndagen 12 juni strax efter klockan 18.00 larmade anhöriga polisen. På gården utanför Mantorp hittade polisen en man och en kvinna döda. Chefsåklagare Pär Andersson leder förundersökningen och berättar nu om de hetaste spåren.

LÄS MER: Dubbelmordet i Mantorp – detta har hänt

Polisen går nu ut med bild på tejpen som använts vid brottet och försöker ta reda på var framför allt silvertejpen säljs. Foto: Polisen

Bedömningen är att morden skedde på eftermiddagen eller kvällen på söndagen den 11 juni.

– Det har använts väldigt mycket tejp vid brottet, säger Pär Andersson.

Ännu har de inte hittat just den typ av tejp som använts – en 50 millimeter bred silvertejp och en 15 millimeter bred svart eltejp. Just silvertejpen har man inte kunnat hitta bland försäljare i närområdet.

Använde offrens bil

Intressant i utredningen är också offrens bil, som gärningsmannen eller gärningsmännen verkar ha använt samma dag som dubbelmordet skedde, för att ta ut pengar från makarnas gemensamma konto i en bankomat på Husbyvägen i Borensberg.

Mordoffrens bil antas ha använts av gärningsmännen, och har undersökts av polisen. Foto: Polisen

LÄS MER: Bankomat nytt spår i dubbelmordet

– Det första uttaget gjordes klockan 16.09 den 11 juni. Bankomaten har en övervakningskamera men den var avstängd vid just det tillfället, säger Pär Andersson, som nu vädjar till eventuella vittnen att höra av sig till polisen.

Planerar topsning

Samtidigt planerar man att samla in en stor mängd DNA-prover.

– Vi har vidtagit åtgärder för att topsa 1 500 personer. Det är en tvångsåtgärd och inget man kan säga nej till. Vi ber om allmänhetens förståelse för det, för att vi ska kunna lösa det här brutala brottet, säger Pär Andersson.

Personerna väljs ut utifrån tio olika kriterier – bland annat kan det vara att ens mobiltelefon kopplat upp sig mot en mast i närheten vid tidpunkten för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.