Hör chefsåklagare Eva Nemec Nordh kommentera den omfattande härvan med penningtvätt. Foto: Fredrik Sandberg/Stefan Jerrevång/TT

100-talet personer åtalas i omfattande penningtvättshärva

Publicerad

Efter att flertalet äldre människor blivit lurade på pengar genom falska telefonsamtal åtalas nu ett 100-tal personer för penningtvätt vid Linköpings tingsrätt.

– Man ringer upp äldre personer och förmår dem att logga in på deras bank-id och därefter kapar deras konton. Sedan utnyttjar man företrädesvis unga personer för penningtvätt, då de tar emot de här pengarna och omvandlar dem snabbt till kontanter, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Gemensamt för samma ärende är att 17 olika målsägande har blivit lurade på liknande sätt. Men i ett så omfattande fall kan det vara svårt att bevisa vem som har gjort vad.

– Vem som har ringt samtalen har varit svårt att få fram, därför är det ingen som är direkt åtalad för bedrägeribrott. Däremot har vi kunnat följa vart pengarna har tagit vägen och till vilka konton. För en del målsägande handlar det om flera hundra tusen kronor, säger Eva Nemec Nordh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.