Anita Landegren, hyresgäst och medlem i Hyresgästföreningen, vill se lägre hyror och nyproduktion som fler har råd med. Foto: SVT

Flera kommuner tar ut otillåtna summor ur sina bostadsbolag – utan sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Allmännyttan ska drivas med affärsmässiga principer men det finns gränser för hur mycket kommuner får ta ut i vinst. Enligt Boverkets senaste rapport har tio kommuner tagit ut sammanlagt 110 miljoner kronor på felaktigt sätt.

Allbolagen sätter ramar för hur kommuner ska styra sina kommunala bostadsbolag. Den senaste klubbades igenom för tio år sedan och sedan dess har storleken på tillåtna och otillåtna överföringarna till kommunen varierat. Enligt den senaste rapporten från Boverket var den dock rekordhög.

Norrköping är en av de kommuner som tagit ut flest otillåtna miljoner, då bostadsbolaget fört över vinst som kommit in i genom ett koncernbolag.

Hyresgäst: Dubbelbeskattning

Anita Landegren som är hyresgäst i det kommunala bostadsbolaget och medlem i Hyresgästföreningen tycker att kommunen tar ut för mycket pengar ur bolaget. Hon ser det som en dubbelbeskattning.

– Man utnyttjar Hyresbostäder som en bankomat från kommunens sida tycker jag. När man saknar pengar i kommunen då finns det att plocka hos Hyresbostäder. Jag känner att jag vill inte vara med och betala mer. Jag betalar skatt också, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) anser inte att de tar ut för mycket sett till vad bostadsbolaget behöver. Detta samtidigt som bolaget i sin senaste affärsplan konstaterar att underhållsbehovet fortsatt är stort. Kommunen själva konstaterar dessutom att det är brist på lägenheter till ett överkomligt pris. 

– Med de vinster som vårt bolag har gjort borde vi kunna använda mer av dem till att hålla tillbaka hyresnivån, för det är ett problem att det är så dyrt att bo och så dyrt att komma in på bostadsmarknaden, säger Lars Stjernkvist(S). 

Inga sanktioner

Enligt den nya Allbolagen finns regler för hur kommunerna får ta ut vinst men inga sanktioner om en kommun bryter mot lagen. 

– Tanken är att de kommunala bostadsbolagen ska stå sig starka även när det blir ekonomiskt svårare år, säger bostadsminister Per Bolund (MP).  

“Vore bra med utredning” 

Bostadsministern tycker det vore bra om Boverket analyserar hur lagen fungerar nu, när den är tio år gammal. 

– Om det skulle visa sig att det blir större uttag som inte stämmer överens med lagstiftningen så får vi ju fundera på om det fungerar så som det gör idag och om det i sådana fall behövs sanktioner, men där är vi inte idag.

Han menar att det fortfarande är få kommuner till antalet som går över gränsen för vad som är lagligt.

Reglerna i korthet

• Kommunen får ta ut en bestämd summa räknat på hur mycket kapital kommunen skjutit till och statslånsräntan.

• Kommunen får inte föra över mer än hälften av bolagets resultat.

• Kommunen får göra undantag från reglerna och använda mer pengar till exempelvis LSS-boenden, äldreboenden, skyddat boende och andra bostadssociala projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.